Professioneel Gespreksleiden

5 Interactiemovers

Zet meer dan 20 mensen in een ruimte en je hebt er geheid free riders tussen zitten. Je ziet ze denken: Waarom zou ik me inspannen, er zijn nog zoveel meer mensen dan ik… 5 manieren om de interactie op gang te krijgen.

1. Verbied Powerpoint, Prezi en Youtube

Beamers zijn interactiekillers van formaat. Waarom laten we mensen naar een scherm staren? Laat mensen elkaar aan kijken, dat praat een stuk makkelijker.

2. Maak dyaden en triaden

Als in groot gezelschap de grote monden beginnen, zwijgt de rest vanzelf. Laat mensen eerst in dyaden en triaden ofwel duo’s en trio’s praten. Dat voelt veiliger, niemand voelt zich overbodig en de productie schiet omhoog.

3. Uit de vergaderhouding

Als je lang op een stoel zit word je vanzelf een vergadertijger. Laat iedereen staan en geef een prikkelende stelling. De ene helft is verplicht voor en de andere tegen. Het inlevingsvermogen groeit en niemand kan persoonlijk worden aangevallen.

4. Vraag nooit: wie wil hier nog wat zeggen?

Mensen willen best wat zeggen als ze persoonlijk worden aangesproken. Adresseer altijd de vraag aan iemand persoonlijk. Ongeadresseerde vragen gaan geruisloos retour afzender.

5. Haal de buitenwereld binnen

Navelstaren, clichés en braaftaal vermijd je door buitenstaanders binnen te halen. Spreken over klanten, burgers, patiënten etc. is makkelijk. Totdat je er eentje live in huis haalt.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken