Overtuigend Debatteren

6x verkiezingsdebatles voor kantoor

Verkiezingsdebatten, wat kun je ervan leren? Daarom hebben we ze voor u geanalyseerd op nuttige do’s en don’ts voor uw komende vergaderingen. Zo gaat u ook stemmen winnen!

3 Do’s

1. Straf bekvechten direct af

De ander zwart maken en voor onbetrouwbaar verklaren levert alleen korte termijnwinst op. Doe net als Diederik Samson en Ronald Reagan. Reageer alleen met ‘Daar ga je weer! Laten we het hebben over de echt belangrijke zaken.’

2. Ga geen discussie uit de weg

Rutte bewees het: een debat weigeren met Freek de Jonge is slecht voor je reputatie. Als je je goed voorbereidt en je boodschap kent, kan zelfs de grootste dwarsligger niet van je winnen. En je wordt er sterker van.

3. Zorg tevoren voor medestanders

Elke lijsttrekker had zijn achterban in de zaal geregeld om zeker te zijn van applaus. Voorkom pijnlijke stiltes en verzeker je van instemming door tevoren te lobbyen.

3 Dont’s

1. Voorzitters die teveel praten

Rick Nieman (RTL) sprak meer dan elk van de lijsttrekkers. Zeker last van profileringsdrang. Houdt de technisch voorzitter kort. De minst belangrijke mag het kortste spreken.

2. Interruptiegeweld

Roemer en Rutte hebben het ondervonden: je wordt niet sterker van de interrupties van anderen. Een (1) onderbreking is genoeg, de rest mag z’n vragen en opmerkingen bewaren totdat u klaar bent!

3. Elke discussie een wedstrijd

Na elk tv-debat volgde de wedstrijdanalyse met zelfbenoemde deskundigen. Geklets achteraf. Als vergaderingen niet meer gaan over visie, keuzes en besluiten, vergader dan niet. Een goed debater maakt je nog geen goed bestuurder.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken