Wat als mijn gesprekspartner zich verschuilt?

U heeft een gesprek gevoerd met een collega en bent constructief in gesprek geweest over de inhoud. U heeft het idee dat u hem bijna hebt overtuigd, maar dan komt de anti-climax: “Mijn leidinggevende zal hier geen akkoord voor geven, dus je voorstel kunnen we niet uitvoeren.” Veel mensen haken op dit moment af. Niet getreurd: deze opmerking is een teken aan de wand dat u heel dicht bij uw doel bent.

Uw gesprekspartner verschuilt zich achter iemand anders. Dat betekent vaak dat hij geen redenen meer kan bedenken om het met u oneens te zijn en dat u hem dus hebt overtuigd. Tijd om hem in te koppen: “Los van je leidinggevende, ben jij het wel met me eens dat dit voorstel toegevoegde waarde heeft voor de organisatie?”. Door de leidinggevende even buitenspel te plaatsen haalt u de discussie weer naar waar hij thuishoort: tussen u en uw gesprekspartner.

Maar wat te doen met die leidinggevende? Als uw gesprekspartner gelijk heeft kan die roet in het eten gooien. Niet getreurd, u hebt zojuist een medestander gewonnen. “Zullen we samen in gesprek gaan met je leidinggevende om te kijken of we hem ook kunnen overtuigen?”

Delen:

Alle Tips
Leer Beter Beïnvloeden