Ontspannen Presenteren

Articuleren kun je leren

Heeft u weleens de opmerking gekregen dat u soms wat lastig te verstaan bent? Of dat u af en toe wat binnensmonds spreekt? Veel mensen spreken op deze wijze, en het komt hun overtuigingskracht niet ten goede. Maar het advies om ‘minder binnensmonds’ te spreken is erg lastig op te volgen. U spreekt al jaren op dezelfde wijze, dat is niet gemakkelijk aan te passen.

Daarom is het goed om er eerst achter te komen waar het aan zou kunnen liggen. Neem met uw telefoon een filmpje op van uzelf, waarin u kort iets vertelt. Kijk het vervolgens terug en beantwoord de volgende vragen:

  • Bewegen uw lippen veel op en neer, of zijn ze een groot deel van de tijd redelijk dicht bij elkaar?
  • Bewegen uw mondhoeken veel heen en weer, of blijven ze steeds op dezelfde plek?
  • Beweegt uw onderkaak veel, of is deze voor een groot deel in dezelfde positie?

Ter vergelijking kunt u kijken naar deze beroemde speech van Barack Obama, waarin u in de eerste momenten al ziet dat hij zijn kaak, lippen en mondhoek veel gebruikt om woorden uit te spreken:

Het is erg lastig om hierop te letten als u zelf aan het woord bent. Vaak bent u dan bezig met de inhoud of met het goed uitwerken van uw argument. U kunt wel de spieren trainen die u nodig heeft om beter te articuleren. Als u uw mondhoeken onvoldoende beweegt, kunt u hier mee oefenen. Of als u uw kaken niet genoeg van elkaar haalt tijdens het spreken, kunt u de onderkaak losser maken. Oefen iedere ochtend ongeveer vijf minuten door voor de spiegel of in de auto zeer overdreven tegen uzelf te spreken. Spreek iedere klank overdreven duidelijk uit en let specifiek op uw kaak, mondhoeken en lippen. Zo wordt het normaler om duidelijk te articuleren en spreekt u in vergaderingen en tijdens presentaties minder binnensmonds.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken