Gemeenten

Bang voor burgers?

Sinds enkele rampzalige AZC-avonden zijn veel gemeenten voorzichtig met bewoners-bijeenkomsten. Ze willen felle confrontaties mijden. 5 tips van Debat.NL om frustratie te voorkomen.

1. ‘Waar is de microfoon?’
Kraampjes, tafels, posters – maar geen centrale discussie. Geen wonder dat bewoners roepen ‘dit is verdeel en heers’. Wat werkt beter? Splits een bijeenkomst in een plenair deel en een deel waarin men zijn vragen aan experts kwijt kan.2. ‘Waar is de wethouder!?’
Ambtenaren zijn vaak ruim aanwezig, naar bestuurders moet je zoeken. Juist die willen de inwoners spreken. Wat werkt beter? Ambtenaren zijn voor de techniek (wat), raadsleden voor de politiek (waarom). En oefen de raadsleden in het effectief omgaan met klachten van bewoners.

3. ‘Anderhalf uur – dat is alles wat we krijgen’
De gemeente zelf vergadert maanden en de bewoners moeten in 1,5 uur hun punt maken. Dat is niet erg evenwichtig. Wat werkt beter? Leg bewoners steeds weer uit hoe politiek werkt: er zijn veel manieren om invloed uit te oefenen. Elke burger is tenslotte politicus.

4. ‘Ik hoor alleen maar tegengeluiden’
Negatieve stemmingmakers zorgen dat genuanceerde bewoners liever hun mond houden. Wat werkt beter? Geduld en een gespreksleider die een veilige sfeer bevordert. Zo kom je van debat naar dialoog: achter kritiek schuilen behoeften.

5. ‘De gemeente heeft allang besloten!’
Bewoners krijgen de indruk op het allerlaatste moment te worden geinformeerd. Ze kunnen alleen nog bezwaar maken en dat doen ze dan ook. Wat werkt beter? Betrek inwoners in een vroeg stadium. Dat vergroot de kans op betere ideeën.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken