Bewust Beinvloeden

Bewust Beinvloeden

Hoe vang ik een rat op reis? Onderhandelen met wildvreemden die je daarna nooit meer ziet? Pas dan op je tellen. Vijf tips van Debat.NL om ook op reis scherp te blijven.

1. ‘How much?’

Sta je voor de souvenirkraam met ongeprijsd houtsnijwerk? Vraag dan niet hoeveel het kost, bepaal eerst zelf de prijs. Dan geef je handelaar geen vrijbrief voor een wereldprijs. Wie de eerste stap zet, heeft het eerste voordeel al op zak.

2. Je bent nooit alleen

Als toerist ben je – helaas – nooit alleen. Maak daar gebruik van. Heb je geen idee wat iets mag kosten, informeer informeel wat anderen hebben betaald. Zo kom je erachter wat redelijk is.

3. Maskeer je haast

Wie zichtbaar vermoeid nog snel iets voor het thuisfront aanschaft, denkt al snel ‘ach, die prijs, het zal wel’. Bedwing je gretigheid, kijk argeloos rond en negeer sowieso het eerste bod. Dat scheelt al snel een paar biertjes of glazen wijn.

4. Een beetje respect

Hollanders grossieren in botheid. Oud-minister De Jager: ‘I’m Dutch, so I’m blunt’. Verdiep je in de lokale gebruiken. Rond de evenaar is uitgebreid groeten normaal. Ken minimaal vijf woorden in de lokale taal: ‘hallo’, ‘mooi’, ‘te duur’, ‘jij bent mijn vriend, ’heb je geen betere prijs’ en ‘echt niet?’.

5. Gelijke munt

Overtuigingskracht heeft ook een wisselkoers. Is de handelaar vriendelijk en amicaal, ben jij het ook. Heeft hij een moeder die op sterven ligt, waardoor hij geen cent kan missen? Dan heb jij een ziek zusje aan wie je een cadeautje wilt geven. Kopieer steeds het gedrag van de onderhandelaar.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken