Uncategorized

Boeiende verkiezingsdebatten

Wat maakt een verkiezingsdebat interessant voor uw kiezers? Niet de voorspelbare verkiezingspraatjes. Wat is UIT en wat is IN? 5 tips van Debat.NL om iedereen op het puntje van de stoel te krijgen.

De opstelling

De klassieke opstelling met alle lijsttrekkers op een rijtje achter een tafel of katheders is UIT. Een arena-opstelling met lijsttrekkers tussen het publiek is IN. Wie spreekt die staat. Zo voorkomt u bovendien een wij-zij complex.

Doe meer dan stellingen

Alleen stellingen is UIT. Een bonte afwisseling is IN. Korte interviews, bliksempeilingen, 1 minuut pitches en een mini-quiz ter afwisseling van debatstellingen maken debatten veel informatiever.

Zet sociale media slim in

Een twitterfontein tijdens het debat is UIT, want leidt af van het debat. Gebruik van sociale media voor en tijdens het debat is IN. Kondig thema’s via sociale media aan en voer tijdens het debat de debatleider met relevante tweets.

Geen dichtgetimmerd draaiboek

Totale controle is UIT. Spontaniteit is IN. Lijsttrekkers krijgen geen minutieus draaiboek, maar een gedegen briefing. De debatleider bereidt hen mentaal voor zonder in details te treden. Inwoners willen overtuigende lijsttrekkers.

Liever een onafhankelijk debatleider

Lokale journalisten zijn UIT, debatleiders zijn IN. U hebt geen behoefte aan een optelsom van interviews, u wilt vuurwerk tussen lijsttrekkers, waarbij iedereen na afloop zegt: nu weet ik beter op wie ik ga stemmen.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken