Professioneel Gespreksleiden

Breinpricipes: omdenken voor gespreksleiders

Als goed gespreksleider ken je ons brein. Jarenlang breinonderzoek heeft 7 breinprincipes opgeleverd die je goed kunt gebruiken om een bijeenkomst vorm te geven.

Herhaling

We onthouden wat we bij herhaling doen en denken. Tip voor gespreksleider: Een sessie beleef je 3x: vooraf, tijdens en achteraf. Een boodschap belicht je dus op verschillende manieren.

Consistentie

We houden niet van tegenspraak, willen het liefst dat alles en iedereen consistent is met onze eigen gedachten. Tip voor gespreksleider: Communicatie verbeter je niet met een one-way presentatie. Laat de groep zoveel mogelijk verantwoordelijkheid nemen.

Focus

We dwalen al snel af als het over van alles gaat. Tip voor gespreksleider: Blijf concreet, dwaal niet af en spendeer maximaal 50 minuten aan een sub-thema. Vraag door in de diepte in plaats van de breedte.

Creatie

We gaan pas nadenken als we zelf aan de slag moeten. Tip voor gespreksleider: Laat deelnemers niet alleen consumeren, maar ook produceren.

Emotie

Alleen als we een goed gevoel hebben over iets lopen we harder. Tip voor gespreksleider: Zorg voor ontspanning, vraag naar gevoelens. Emoties zijn toegestaan.

Zintuigrijk

We proeven de sfeer, ruiken de onraad, we zien veel en horen alles. Tip voor gespreksleider: Wissel woordenstromen af met beelden. Stiltes volgen op geluid. Praten volgt op muziek.

Voeding

Zonder energie komen we niet vooruit. Tip voor gespreksleider: Geef positieve feedback aan deelnemers en geef dwarsliggers niet onevenredig veel aandacht. Alles dat u aandacht geeft groeit.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken