Bewust Beinvloeden

Controleer de agenda

Er zijn meer zaken dan alleen inhoud in vergaderingen. De rangschikking van tafels, de keuze van aanwezigen en de temperatuur in de kamer. Begin niet achteraan te slepen en controleer het verloop van de vergadering. Dit begint een paar dagen voor de vergadering, als u bent uitgenodigd. Gebruik de checklist om te controleren of de voorzitter u niet opzettelijk of onbewust buitenspel zet.

  • Is er een agenda beschikbaar met duidelijk gedefinieerde onderwerpen? Zo niet, dan is er blijkbaar iemand die weet wat er zal gebeuren en de rest niet. Zorg dat je een agenda hebt.
  • Is een heel belangrijk onderwerp voor u op de agenda? Vraag van tevoren of het kan worden doorgestuurd, zodat het niet wordt afgeblazen.
  • Is het niet duidelijk wie er zal komen? Zorg dat je dit ontdekt. Controleer vervolgens wie is uitgenodigd. Als er mensen zijn die niet met de supervisor zijn geraadpleegd, is het nuttig om ze niet uit de lijst te verwijderen. Als er mensen zijn die je kunnen helpen om je doelen te bereiken, vraag dan of ze ook kunnen worden uitgenodigd.
  • Is de vergadering op een goed moment? Als je een constructieve dialoog over een complex onderwerp wilt, is vrijdagmiddag niet de beste tijd.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken