Bewust Beinvloeden

Controleer uw aannames

Iedereen die wil overtuigen werkt met bepaalde aannames. Dat zijn (vaak onbewuste) gedachten die men gebruikt als basis voor het gesprek. We gaan er van uit dat ze waar zijn en bouwen daar de rest van het gesprek op voort. Enkele mogelijk aannames:

  • Mijn gesprekspartner vindt duurzaamheid ook belangrijk
  • Mijn gesprekspartner staat open voor alternatieve oplossingen
  • Mijn gesprekspartner denkt alleen maar na over financiële gevolgen
  • Mijn gesprekspartner durft niets te beslissen zonder goedkeuring van zijn leidinggevende

Aannames zijn erg nuttig. Ze helpen ons om een gesprek te voeren zonder steeds weer bij de basis te hoeven beginnen. Als iedere vergadering bij een bedrijf begint met de vraag “vinden jullie het ook belangrijk dat we winst maken?” wordt het een lange vergadering.

Maar het grote gevaar van aannames is dat ze soms niet juist zijn. En als u het gesprek voert op basis van onjuiste aannames zegt u dingen die de kans helemaal niet vergroten dat u gelijk krijgt, misschien verkleinen ze de kans zelfs. Wees u bewust van deze aannames. Maak voor u een gesprek in gaat een lijstje met aannames die u heeft over het gesprek, en vraag uzelf bij ieder punt af: “Weet ik dit zeker?”

Hoe kunt u deze aannames vervolgens zeker maken. Heel simpel: vraag ernaar! Als de ander uw aanname bevestigt kunt u verder, als dat niet gebeurt bent u ook weer op de hoogte. Win-win!

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken