Professioneel Gespreksleiden

De laatste vergadering

Heeft er iemand nog iets voor de rondvraag? Ja. Ik stel voor dat dit onze laatste vergadering is! Hoort u ook bij de 99% die vraagtekens plaatst bij vergaderen? Niemand wil in crisistijd nog vergadertijger worden. U krijgt – zonder overleg – 5 redenen om nog dit jaar een einde te maken aan de vergadercultuur.

1. De vergaderzaal is het laatste bastion van het oude werken. De vaste opstelling van tafels en stoelen spreekt boekdelen: hier blijft alles bij het oude. Vernieuwing moet je daarbuiten zoeken. Dat is een uitstekende reden om minder te vergaderen!

2. Vergaderingen maken van Wakker Nederland een slaapverwekkend gezelschap. De oorzaak? Een voorspelbare agenda met voorspelbare reacties van voorspelbare mensen. Zoveel zekerheid is niet goed voor onze mentale gezondheid. Vandaar die benen languit onder tafel. Gebrek aan scherpte is oorzaak nr. 1 van foute besluiten.

3. Ja maar… als ik wegblijf wordt er van alles achter mijn rug bekokstoofd. Die angst is wel het allerslechtste argument om te blijven vergaderen: wantrouwen. Laat ze u erbij roepen als u nodig bent. Dat is ook nog eens minder duur. Een aanwezigheidsplicht dient de status van de vergadervoorzitter, nooit de zaak.

4. Maak van vergaderen een hamerstukkenfeest. Praten is heel sociaal, maar niet productief. Problemen bespreek je in je eigen tijd, in vergadering gaan we oplossingen kiezen. Geen voorstel = geen vergadering. Dat houdt het kort en resultaatgericht.

5. Er zijn legio alternatieven voor de traditionele vergadering. Een pittig debat over een prikkelende stelling, een wilde brainstorm of een feed-back uurtje. Zonder veel vergaderen draait de zaak prima door.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken