Professioneel Gespreksleiden

De opvolger van Poetin in NL

De invloed van de opstelling van Poetin reikt tot ver in NL. Zalen waarin alle neuzen dezelfde kant opstaan, je niets mag zeggen en na afloop altijd applaudisseert. Poetin regeert. Hoe lang nog? Vijf alternatieven van Debat.NL.

1. De arena

De wereld is een arena. Rond elk onderwerp wordt een spel gespeeld met winnaars en verliezers.Wat ligt er dan meer voor de hand dan een opstelling, waarin de stakeholders rondom zitten en de hoofdrolspelers in het midden.Signaal: we gaan het met elkaar oplossen.

2. Het lagerhuis

Accepteren of afwijzen? Bij elke verandering heb je de keuze. Dat is de kern van het debat: weegt vernieuwing zwaarder dan de status quo? Laat mensen een kant kiezen en ze raken vanzelf in gesprek. Signaal: tegenstellingen maken ons productief.

3. Het cafe

Oplossingen worden gevonden in kleine kring. Want: hoe groter de groep hoe abstracter de uitkomst. Zet mensen daarom aan kleine ronde tafels met een concrete opdracht. Het praat makkelijker en je spreekt elkaar sneller aan. Signaal: iedereen is even belangrijk.

4. De markt

Vraag zoekt aanbod. Op de meeste bijeenkomsten is het andersom: aanbod zoekt nog vraag. Inventariseer de vraag, pas het aanbod daarop aan en laat de deelnemers shoppen. Zo krijg je altijd de beste match. Signaal: geen verplichte nummers, je kiest zelf.

5. Op safari

Buiten is de echte wereld. Daarom is niets zo onnatuurlijk als binnen praten over de buitenwereld. Trek er in kleine groepen met een missie.op uit. Frisse lucht en spontane ontmoetingen doen de rest. Signaal: Problemen lossen we op waar ze zijn. Lees De Gespreksleider (SDU) met nog veel meer tips.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken