Overtuigend Debatteren

De Propaganda Checker

Proberen ze u weer eens te strikken? Grote kans dat u wordt verleid met een staaltje propaganda. Houdt dan de Propaganda Checker bij de hand. Debat & Dialoog helpt u aan de 5 testvragen voor een solide argumentatie en eerlijke discussie.

1. Wat stelt dat concreet voor?

(Glittering generalities) Mooie woorden als duurzaam, transparant en synergie horen we dagelijks. Wie ze gebruikt doet geen vlieg kwaad, speelt in op feel good, maar zegt in feite helemaal niets. Zo iemand kan nog alle kanten op. Concreter = beter. Wat bedoelt u precies?

2. N=1: hebt u meer voorbeelden?

(Testimonial) ‘Maurice de Hond is ook overgestapt naar ons’. Interessant, waarom eigenlijk? En heeft Maurice zoveel verstand van energie? N=1 is niet representatief. Vraag: Zijn er meer voorbeelden, zijn er tegenvoorbeelden? Als het stil blijft weet u genoeg.

3. Waarom zou IK instemmen?

(Bandwagon) ‘Velen gingen u voor’. Leuk, maar schapen zijn makke beesten. Als mensen achter elkaar aan wandelen, weet u zeker dat er niemand meer kritisch nadenkt. Blijf cool: ‘U hebt mij nog niet overtuigd, waarom zou ik meegaan?’

4. Zijn er ook nadelen?

(Cardstacking) Selectief argumenteren is even begrijpelijk als bedrieglijk. Get serious. Wie geen nadelen van zijn eigen plan kan noemen, is niet geloofwaardig. Roze wolken bestaan niet.

5. Los van uzelf… wat zijn uw argumenten?

(Plain folks) Als iemand zich voordoet als een gewone man of vrouw net als u, dan wordt het tijd om persoon en zaak te scheiden. Joe the Plumber viel ook door mand. Dus: ‘Even terug naar het onderwerp, waarom precies wilt u…?’   Het ideaal is en blijft een open debat waarin argumenten op waarheid en waarde getest worden. Zonder tegenspraak neigt elke monoloog naar propaganda.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken