Professioneel Gespreksleiden

De psychologie van de locatie

Als gespreksleider of facilitator ben je ook geograaf. Je hebt verstand van de ruimte. Daarom arriveer je altijd op tijd op de locatie. En dat is maar goed ook, want de voorstelling is zelden wat van tevoren is gevraagd. Zaaleigenaren hebben de neiging stoelen in Sovjet-opstelling neer te zetten met alle neuzen dezelfde kant op. Alsof dat kritiek scheelt. Drie tips voor een inspirerende zaalindeling

Brandpunt in het midden

Het is een raadsel wat er zo boeiend is om collectief naar een muur te staren. Je bent tenslotte gespreksleider en mensen die elkaar in de ogen kunnen kijken raken makkelijker in gesprek. Zorg als het even kan ervoor het snijpunt van de blikken van de deelnemers zich middenin de ruimte bevindt, zoals de middenstip op een voetbalveld.

Licht, lucht en ruimte

Heb je je ook wel eens afgevraagd waarom vaak alleen het podium is verlicht? Zet je publiek nooit in het donker. Zet de stoelen niet pal naast elkaar, dan kun je ze makkelijk een keer omdraaien bij opdrachten. Zit je in een ruimte met uitzicht? Laat niemand tegen het licht in kijken.

Barrières weg

Zijn tafels handig of juist een barriere? Ze  zijn handig om van alles op te leggen en handig om ‘onopvallend’ op je smartphone te werken en onderuit te zitten. Voor een actieve sessie heb je er alleen maar last van.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken