Tips voor gemeenten

De publieke tribune zit vol

Niet omdat er gedonder dreigt, maar omdat een raadsbezoek echt de moeite waard is. 5 Tips van Debat.NL voor een goedgevulde publieke tribune.

1. De gastheer/vrouw staat al klaar
Raadsleden die gehaast hun zetel innemen? Dat is alsof je kijkt naar een voorstelling achter glas met een bordje s.v.p. niet spreken met de bestuurderDat kan beter: Elke vergadering heten twee raadsleden bezoekers welkom en maken een praatje. In pauzes en na afloop praten ze de gasten bij.

2. Maak een bijsluiter
Vaak ligt er  een stapeltje agenda’s. Handig voor insiders, maar het zegt weinig over wat je kunt verwachten. Dat kan beter: Maak een bijsluiter ‘Zo werkt uw raad’, ook voor wie op internet de vergadering ‘bijwoont’. Zo bestrijdt u karikaturen van zakkenvullers, herrieschoppers en vergadertijgers.

3. De voorzitter houdt rekening met publiek 
Kan een inwoner, die de stukken niet gelezen heeft, begrijpen waar de raadsdiscussie over gaat? Lang niet altijd. Dat kan beter: De voorzitter legt  bij elk agendapunt uit wat het belang is, waarover de discussie gaat en hoe de besluitvorming verloopt. Zonder bestuurlijk jargon natuurlijk.

4. Raadsleden mijden onderonsjes
Debatteren en besluiten nemen is nogal eens een ondoorzichtige aangelegenheid. Met als effect dat inwoners een onjuist beeld krijgen. Dat kan beter: Juist de raadsvergadering is het podium voor verantwoording aan de inwoners. Spreek altijd vanuit hun belang.

5. Vraag feedback

Inwoners zijn geen randfiguren, ze zijn de doelgroep van de politiek. Maar wat weten we eigenlijk van de bezoekers of de volgers op internet? Dat kan beter: Een praatje na afloop, een feedbackformulier, een chatfunctie op internet helpen de raad nog beter aan te sluiten.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken