Overtuigend Debatteren

De stem van de oneliner

Wie spreekt wil onthouden worden. Dat lukt als u de techniek van de oneliner beheerst. Maar wie oneliners beheerst, moet ook kunnen debatteren. 5 Tips van Debat.NL

1. De oneliner maakt gevoelens wakker
‘De werkvloer, de voetbalclub, de straat, etc weer van ons’. Daarmee appeleer je aan trots, maar ook aan de angst dat anderen je bezit bedreigen. Een goed debat maakt duidelijk wat de harde kern van de oneliner is.

2. De oneliner bevat een contrast 
‘Je kunt vrijheid niet verdedigen door die in te perken.’ Zaken worden helderder door ze in een tegenstelling te brengen. Een goed debat leert dan of hier sprake is van een woordenspelletje.

3. De oneliner inspireert tot navolging
Aboutaleb zegt ‘Rot toch op!’ en Rutte maakt ervan ‘Doe normaal. Of ga weg’. Aan oneliners kun je eindeloos schaven. In een debat ontdek je welke formulering het beste houdbaar is.

4. De oneliner biedt beelden, geen getallen
‘70000 banen in de zorg zijn weg’ of ‘U schuift een rekening van 21 miljard door’. Grote getallen zijn inwisselbaar en snel vergeten. Alleen het getal ‘1’ roept een krachtig beeld op: America first – alsof je daarmee elk debat uitsluit.

5. Beantwoord oneliners met debat
Oneliners hebben de schijn van eenvoud mee. Ze zijn simpeler dan de werkelijkheid. Daarom is het beste antwoord op oneliners een reeks van scherpe vragen. Laat niemand wegkomen met alleen een oneliner.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken