Tips voor gemeenten

De verfoeide eerste termijn

Als de wethouder veel vragen krijgt en elke fractie zijn eigen verhaal houdt, dan weet u: het debat crasht al in de eerste ronde. Vijf tips van Debat.NL voor een eerste termijn met effect.

1. Eerste termijn = boodschappenlijstje
Vaak is de eerste termijn is een lofrede, een kruistocht en soms helaas niet meer dan wat kanttekeningen. Maar daar is hij niet voor bedoeld. In de eerste termijn geeft u aan waarover u in de tweede termijn wil spreken: daar moet het debat overgaan! Kies uw strijdpunten met zorg.

2. Kom met voorlopige standpunten
Als u in de eerste termijn met een definitief standpunt komt, wi niemand meer met u praten. U bent  namelijk al overtuigd van uzelf en blijkbaar niet voor een andere rede vatbaar. Beter is dat u voorwaarden stelt, dan bent u in de markt voor moties of amendementen met een meerderheid.

3. Richt u primair op andere fracties
Als fractie hebt u het liefst dat andere fracties reageren op wat u zegt. Dan staat namelijk uw bijdrage centraal. Hoe bereikt u dat? Door andere fracties te verleiden op u te reageren. Verbindt u betoog aan zaken die zij ook belangrijk vinden. Noem fracties bij de naam, dan voelen ze zich sneller aangesproken.

4. Richt u alleen op wethouders, als…
Een wethouder kan iets wat niemand anders kan: een bestuurlijke afweging maken of bestuurlijke verantwoording afleggen. Richt u alleen op de wethouder als u daar naar op zoek bent.

5. Wilt u vroeg of laat in de eerste termijn?
Het maakt een verschil of uw fractie aan het begin of aan het einde van de eerste termijn spreekt. Als u vroeg bent, kunt u de toon zetten. Bent u later aan bod, dan kunt vooral duiden waarover het debat moet gaan, omdat u weet hoe andere fracties erin zitten. En daarmee verleidt u anderen daarover te debatteren in tweede termijn.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken