Ontspannen Presenteren

De wisseltruc voor elke speech

Boeiend spreken is de kunst van het weglaten. Maar wat laat u weg? Gebruik de wisseltruc: vervang afhakers door aandachtstrekkers met 5 tips van Debat.NL.

1. Cliches eruit, aandacht erin

Zinnen die iedereen kan dromen (‘fijn dat jullie er allemaal zijn’) sussen uw publiek direct in slaap. Maar wat getuigt van echte interesse overtuigt. Stel een persoonlijke vraag, kom met een persoonlijke ervaring, richt u specifiek tot enkele personen.

2. Antwoorden eruit, vragen erin

Sprekers met waarheidspretenties zijn er al genoeg. Uw publiek vindt u geloofwaardiger als u niet op alles een antwoord hebt, maar juist de goede vragen weet te stellen. Een vraag als ‘wanneer heb je de moed om echt voor jezelf te kiezen?’ maakt meer impact dan 3 bulletpoints uit Wikipedia.

3. Abstracte termen eruit, voorbeelden erin

Wilt u dat mensen naar hun mobieltje grijpen? Zeg dan ‘integrale samenwerking’ of ‘coachend leiderschap’. Houd het concreet: ‘Ben je een goede leider als je achter je bureau zit?’ of ‘Kun je samenwerken zonder offers te brengen?’ Het publiek wil zien wat het hoort.

4. Opsommingen eruit, claptraps erin

Spreken is kiezen uit 2 illusies: volledig zijn en in 1 zin alles samenvatten. Uw publlek klapt sneller voor een selectie dan voor een encyclopedische uiteenzetting. Het snapt de illusie van een oneliner (‘Maak van managers weer leiders’) of een drieslag (‘Bed, bad, brood’). Gebruik die claptraps.

5. Informatie eruit, stilte erin

Zeggingskracht groeit…. door af en toe even niets te zeggen. Als u bevreesd bent voor pauzes wordt u een kommaprater. Zet vaker een punt en zwijg. Uw woorden krijgen meer lading als er een stilte op volgt. De beste speech is een speech waarin u niets meer weg kunt laten.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken