Tips voor gemeenten

Debatteren met de gevestigde orde

Met de gevestigde orde in debat? Dat voelt soms als vechten tegen de bierkaai. Vergroot uw kans op succes met 5 Tips van Debat.NL.

1. Ze negeren wat we zeggen

De coalitie luistert gewoon niet als de oppositie spreekt? De remedie: Aandacht krijgt u niet door te herhalen wat u als u partij vindt. Aandacht krijgt u door een beroep op wat de inwoners in uw gemeente vinden.

2. Ze teren op oude successen

De coalitie verwijst steeds naar successen uit het verleden? De remedie: Bevestigen! ‘Klopt, dat deed u jaren goed. Maar even terug naar het probleem van vandaag. Hoe lost u dat op? Prestaties in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.’

3. Ze geven niets toe

De coalitie beweegt niet mee met de oppositie? De remedie: Vraag ze niet om 180 graden te draaien. Vraag ze om de kleinst mogelijke toezegging. ‘Kunnen wij eens samenzitten over de bouwplannen’ in plaats van ‘Uw woonvisie deugt van geen kanten’.

4. Ze praten altijd achter gesloten deuren

De coalitie geeft geen openheid van zaken? De remedie: Vraag: ‘kunnen we nog iets aan uw plannen veranderen?’ Als het antwoord ‘nee’ luidt, stop met overtuigen en begin met profileren – in de media: ‘Oppositie eist argumenten’.

5. Ze kopieren schaamteloos onze ideeen

De coalitie gaat er met de goede ideeen van de oppositie vandoor? De remedie: Ga niet verongelijkt reageren. Complimenteer ze met hun plan en refereer aan uw eerdere bijdragen aan dit onderwerp.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken