Overtuigend Debatteren

Drogredenen de deur uit

Drogreden zijn valse argumenten. Met een destructieve werking als u ze ongemoeid laat. Alle drogredenen de deur uit, te beginnen met deze 5 dooddoeners.

1. Zo doen we dat al jaren…

En daarom gaan zaken keer op keer fout. Prestaties en wanprestaties uit het verleden zijn geen garantie voor een zonnige toekomst. Vraag naar de argumenten van nu, niet die van gisteren.

2. De baas zegt het…

Autoriteiten zijn er om je achter te verschuilen. Goed voor het prestige van de baas, maar slecht voor de organisatie. Iedereen krijgt betaald om zelf te denken: wat vind je zelf?

3. Iedereen doet het…

Niemand wil alleen staan. Dus zinspelen op de angst dat je afwijkt van de rest werkt. Behalve als je reageert met de vraag: wat maakt ons beter dan iedereen?

4. Onuitvoerbaar…

Wordt een nieuw idee getorpedeerd door iemand die roept ‘onuitvoerbaar?’ Dit schijnargument pareert u eenvoudig met: Dus als het wel uitvoerbaar is, heb je geen bezwaar?

5. Wat weet jij daar nou van…

De gesprekspartner bij voorbaat incompetent verklaren is op de persoon ipv op de bal spelen. Blijf bij de bal: Los van mijn persoon, wat vind je van mijn argumenten?

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken