Professioneel Gespreksleiden

Een minderheid is tegen

Hoe ga je als facilitator of moderator om met situaties waarbij een minderheid tegen is? Zeker als maar een minderheid protesteert heeft de meerderheid al snel de neiging de tegengeluiden niet al te serieus te nemen. Een beproefd stappenplan:

Stap 1: Laat ze aan het woord

Stel er ligt een voorstel op tafel en dat kan rekenen op instemming van de meeste mensen. Neem als gespreksleider nog geen besluit. Geef het woord aan diegene die twijfels of bezwaren hebben. Wat houdt hen tegen?

Stap 2: Het waarom

Verdiep je met de gehele groep in het waarom van het nee. Niet door te corrigeren of het als moderator uit de wereld te helpen. Laat mensen zich verplaatsen in de nee-zeggers. Anders wordt de minderheid een stel zondebokken.

Stap 3: Oprechte vraag

Vraag de minderheid wat ze nodig hebben om mee te werken aan het voorstel. Dat voorkomt in de uitvoering een hoop gedoe.

Bonustip: En wat doe je als deelnemers als een kapotte grammafoonplaat hun bezwaren blijven herhalen? Daar wil je normaliter niet te lang bij stlistaan. Zeg: ‘Jullie bezwaren zijn helder, wat voor nieuws wil je daar nu nog aan toevoegen?’ Zo niet, dan is het tijd voor het volgende onderwerp. 

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken