Populairste Tips van Debat.NL

EHBO voor voorzitters

80% van de beroepsbevolking wordt dagelijks voorgezeten door de andere 20%. Een goede voorzitter werkt als een gespreksleider. Anders moet hij troonsafstand doen. Vijf tips.

1. EHBO = Eerste Hulp bij Ownership

Als de voorzitter zelf het hoogste woord heeft, worden anderen lui. Tip: Betrek iedereen vanaf de eerste seconde. ‘Wie heeft er vandaag nog een klant gesproken?’

2. Freeriders uit het zadel

Passieve zetelklevers zijn funest voor de productie. Tip: Maak elke aanwezige verantwoordelijk voor een onderdeel in de meeting. Wie niets toevoegt, mag wegblijven.

3. Gerichte interactie

Zeg nooit ‘wie wil hierover nog wat zeggen?’ Dat is stuurloze interactie en de meesten zullen zwijgen. Tip: Adresseer met concrete vragen – wat is jouw voorstel om dit probleem aan te pakken?’

4. Continue kruisbestuiving

Veel kennis gaat verloren als steeds één persoon spreekt en de rest half luistert. Tip: Stimuleer de uitwisseling van ideeën. Geef opdrachten in 2- en 3-tallen. Meer energie = meer productie.

5. We nemen niks mee…

Als de voorzitter zegt ‘Dat nemen we mee’ is dat een recept voor halfslachtige besluiten. Tip: Alles eindigt met ‘wie doet wat wanneer’.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken