Ontspannen Presenteren

En de Oscar voor presentatie

Moet u een presentatie voorbereiden? Word geen slaaf van de inhoud, win de harten van uw luisteraars. Dan bent u al snel een betere spreker dan de meest recente Oscarwinnaar. Vijf tips van Debat.NL voor een onvergetelijke indruk.

1. Raak van de eerste seconde

Begint u met een excuus, dan bent u direct weg. De sterkste opening is nog steeds een krachtige eerste zin die de verwachtingen opvoert. Obama: “They said this day would never come”

2. Uit je hart

Maak van uw hart geen powerpointslide. Bulletpoints boeien niet, persoonlijke drijfveren wel. Vertel wat u zo betrokken maakt bij uw onderwerp: ‘Ambities zijn mooi, totdat je ernstig geblesseerd raakt, hoe houd je dan de moed erin?’

3. Los van papier

Wie van papier spreekt is blijkbaar nog niet klaar met de voorbereidingen. Oefen net zo lang totdat u merkt dat u vanzelf gaat improviseren. Dan snapt u de essentie en hebt u geen papier meer nodig, hoogstens wat steekwoorden.

4. Omarm interactie

Een goede speech komt van twee kanten. Eenrichtingsverkeer zorgt voor ongevallen. Wacht niet op een vraag van uw publiek, stel ze zelf vragen. De antwoorden zijn gratis feedback en geven u kans om de juiste accenten te leggen.

5. Neem de kortste route

Hoe voorkomt u dat uw publiek eerder klaar is met luisteren dan u met spreken. Neem altijd de kortste route naar uw doel, met maximaal 3 tussenstops en zonder zijpaden.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken