Tips voor gemeenten

Fractiedilemma’s zonder tunnelvisie

Fractiedilemma’s zijn er om strategisch te blijven nadenken. Doet u dat niet, dan hebt u geen dilemma, maar een tunnelvisie. 5 adviezen van Debat.NL om een brede blik te houden.

1. Richt u ook tot de kiezers van andere partijen.
Onverstandig! Want het is al moeilijk genoeg om uw eigen achterban tevreden te houden. Slim! Want hoe meer mensen u aanspreekt, hoe groter de kans op meer zetels.

2. Lobbyen vooraf vergroot uw kansen in het debat
Onverstandig! U mist een kans om andere partijen te verrassen en politiek te scoren. Slim! Want hoe beter u weet wat andere partijen beweegt, hoe beter u ze kunt meekrijgen.

3. De wethouder moet het gezicht van de partij zijn. 
Onverstandig! U creeert de schijn van een one-issue partij, want de wethouder-portefeuille bepaalt wat mensen van uw partij denken. Slim! Er is geen politicus die meer voor elkaar krijgt dan de wethouder van de eigen partij.

4. Neem pas een standpunt in nadat u bewoners hebt gesproken. 
Onverstandig! U weet precies waar uw partij voor staat en bewoners spannen u alleen maar voor hun eigen karretje. Slim! Want u zit in de raad dankzij de bewoners, vergroot uw krediet bij hen en put inspiratie uit hun woorden.

5. Laat de griffie helpen bij het opstellen van moties. 
Onverstandig! Er bestaan geen goede of slechte moties. Het gaat om het politiek effect en daar kan een griffie moeilijk bij helpen. Slim! Want de griffie kan als neutrale derde uw motie duidelijker helpen formuleren en daarmee de impact vergroten.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken