Bewust Beinvloeden

Frisse Feedback

Feedback is niet voor bange mensen. Maar wie anno 2014 nog zonder kan moet zich zorgen maken. Stook het vuurtje liever nog wat hoger op. Vijf feedback tips van Debat.NL

0 graden

Kijk, ik doe gewoon mijn werk. Als iedereen dat doet is er niks aan de hand. Heeft deze harde werker nog feedback nodig? Natuurlijk. Je zou ‘m kunnen vragen: ‘Wat vinden anderen over jouw werk?’ Dat zet iedereen aan tot denken.

90 graden

Moet je een hele sessie optuigen om elkaar feedback te geven? Welnee. Laat iedereen tijdens een werkoverleg kort vertellen aan de buurman/vrouw in een hoek van 90° wat men goed aan elkaar vindt. Dat heet speedbacken. Je verandert niet direct de wereld, maar iedereen wordt er opgewekt van.

180 graden

Je kunt er ook echt voor gaan zitten, oog-in-oog, dus 180 graden. Dan wil je geen zoete broodjes bakken. Aan de hand van de 3 G’s komt verbetergedrag aan bod: Gedrag, Gevoel, Gevolgen. Voeg daar Gewenst gedrag aan toe en je hebt 4G – dan leer je heel snel.

360 graden

Vind je 1 op 1 maar zozo? Zet jezelf dan op de Hot Chair en vraag ongezouten feedback van alle kanten. Als je dan in de verdediging schiet, ben je de gebraden haan. En in de tegenaanval gaan creëert een boemerang-effect. Het is de ultieme test en flink zweten. Blijf luisteren en doorvragen en je leert ongelofelijk veel.

Wissel af en denk vooruit

Net als in de sauna zijn temperatuur-wisselingen goed. Zo voorkom je dat feedback een futloze bezigheid wordt. En zorg altijd voor feedforward. Feedback is vooral nuttig als het concrete verandering op de korte termijn teweegbrengt. Samenwerken wordt leuk.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken