Overtuigend Debatteren

Gaming met framing

Wat hebben linkse hobby’s, villasubsidie en plakbandcoalitie gemeen? Ze zetten een frame neer. Die mooie woorden passen in een frame dat (onbewust) ons denken stuurt. Met framing versterkt u uw overtuigingskracht en vergroot u de grip op het debat.

1. Zoek een eenvoudig beeld dat prikkelt.

Roep uw collega’s niet op voor een werkoverleg, maar een expertmeeting. Spreek niet van noodlanding, maar voorzorgslanding. Goede frames besparen u veel weerstand. Verzekeraars spreken zelf nooit van woekerpolissen, want dat roept extra weerstand op.

2. Hoe zorgt u dat uw frame dominant wordt?

Herhalen = verankeren. Zo laat u zien dat u consistent blijft (‘die spreekt zichzelf nooit tegen’). Kunnen de Grieken nog iets goed doen?

3. Wordt u in een onwelgevallig frame geperst?

‘Aan de top zitten allemaal graaiers!’ Vermijd de reflex van de ontkenning. Met ‘ik ben geen graaier’ bevestigt u ongewild het frame van de opponent. Zorg voor positieve associaties: “Ons bestuur is 100% aanspreek-baar op zijn prestaties.”

4. Bestrijd een frame nooit met argumenten.

Framing bestrijdt u met reframing. Linkse hobby’s? Zeg niet dat met linkse hobby’s niets mis is of dat het geen hobby’s zijn. Kies uw eigen frame: ‘Cultuur is de smaakmaker voor economische groei, dat was zo in de Gouden Eeuw en dat is nog steeds zo.’

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken