Bewust Beinvloeden

Grip op je functioneringsgesprek

Ga je binnenkort in gesprek over wat er allemaal beter kan in 2015? Voorkom een one-man show, zeurgesprek of vaag toekomstverhaal met 5 Tips van Debat.NL.

1. Eis duidelijkheid over wat besproken wordt

Het is nogal een verschil of je prestaties uit het verleden (= beoordelingsgesprek) of je ontwikkeling voor dit jaar op de rol staat. Zorg dat de verwachtingen goed op elkaar zijn afgestemd.

2. Sta erop dat je beiden zaken kan inbrengen

Als je leidinggevende of jijzelf honderduit gaat praten wordt het een therapeutische sessie. Vertel aan het begin van het gesprek wat je wil bespreken en vraag dat ook aan je leidinggevende. Alles voor evenwicht.

3. Accepteer kritiek op gedrag, negeer kritiek op je persoon

Vind je leidinggevende je ‘onvoldoende zichtbaar’ of ‘weinig klantgericht’? Ga er niet over in discussie, vraag liever: ‘Wat wil je dat ik concreet in mijn gedrag verander?’ Aan een antwoord als ‘meer mee op klantbezoek’ heb je echt iets.

4. Stel salariseisen nog even uit

Als iedereen om meer salaris vraagt in de F-gesprekken is de kans klein dat je het krijgt. Een betere timing voor salariswensen is het moment dat je ook werkelijk meer hebt gepresteerd.

5. Voorkom een negatief gesprek

Je frustraties over gebrek aan samenwerking, teveel werktdruk etc. opzouten tot het F-gesprek is onverstandig. Het gesprek wordt er niet beter van. Concentreer je op wat positief stemt: initiatieven, ideeën en idealen.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken