Overtuigend Debatteren

Hoe bouw ik mijn verdediging op?

U wordt in een discussie of debat aangevallen. Onterecht. U wilt zichzelf graag verdedigen. Er staan meerdere strategieën tot uw beschikking, maar niet alles is even goed. Overtuigend verdedigen betekent:

Regelrecht ontkennen

Gevaarlijke tactiek in veel gevallen. Degene die ontkent staat altijd zwakker dan degene die aanvalt. Voor u het weet blijft de zweem van schuld aan u kleven. Oppassen dus.

Bagatelliseren

U zwakt de beschuldiging van de ander af, want ze zijn wel erg overdreven. Er gaat immers ook veel goed. U loopt hier het risico van de welles-nietes, omdat de ander zich niet laat afzwakken.

Reframing

U zet de zaken in ander perspectief, ook wel reframing genoemd. “Ik zie talloze ontslagen bij grote bedrijven”. Antwoord: “Het debat gaat niet alleen over grote bedrijven, maar ook over het MKB. En daar zie ik wel degelijk groei van de werkgelegenheid.”

Vraag uzelf altijd af welk punt er centraal moet staan in de discussie. Als u teveel afglijdt naar een voor u onwenselijk onderwerp, gebruik reframing om het debat of de discussie opnieuw neer te zetten.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken