Overtuigend Debatteren

Hoe breek je krachtig in?

Een tegenstander onderbreken doet u niet door zelf harder te schreeuwen. Niet chic en niet effectief. Maar u wilt toch het woord krijgen. Als schreeuwen geen optie is, wat dan wel? Drie mogelijkheden.

Noem de naam van de ander

Breedsprakige mensen staan graag in het middelpunt van de aandacht en zijn daarom vaak lang aan het woord. Door hun naam te noemen krijgen ze nog meer aandacht en zijn ze snel verleid om stil te vallen en naar u te luisteren. Daarna heeft u alle gelegenheid om uw vraag te stellen of een tegenargument in te brengen.

Woordspiegelen

Mensen die doorratelen en zichzelf herhalen blijven vaak op één of twee punten hangen die voor hen heel belangrijk zijn. Iemand die steeds over duurzaamheid spreekt is blijkbaar gevoelig voor dit thema. Dat biedt kans voor een ervaren woordspiegelaar. Een onderbreking die start met “Duurzaamheid, dat is volgens mij inderdaad een belangrijk thema” zal niet snel genegeerd worden. U noemt namelijk precies hetzelfde als de ander en komt over als iemand die de spreker vriendelijk komt aanvullen in plaats van iemand die hem vijandig komt onderbreken.

Met de hoed in de hand…

Wees niet bang om vriendelijk doch dringend te vragen of u mag onderbreken. Beleefde vragen als “mag ik u even onderbreken” of “mag ik hierop reageren” zullen door veel tegenstanders netjes gehonoreerd worden.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken