Bewust Beinvloeden

Hoe kan ik een discussie starten?

Het is fijn als u overtuigend bent, maar overtuigen lukt alleen als er ook een gesprek is. Veel mensen staan niet open voor een discussie. Discussiëren kost tijd, moeite en er bestaat ook nog eens een kans dat anderen je overtuigen. Vreselijk onhandig toch. Hoe legt u het belang van een goede inhoudelijke discussie uit? Drie mogelijkheden.

Eigen belang: “Ik vind het fijn om alle opties nog eens door te spreken.” Dat is inderdaad de reden waarom u het wil, maar daar hebben uw collega’s misschien helemaal geen boodschap aan. Werkt alleen als uw gemak reden voldoende is om een discussie te starten.

Belang van de ander: “Jij wilt vast nog even uitleggen waarom dit een goed voorstel is.” Een goede poging om de ander te verleiden om het gesprek te starten. Deze zal door veel mensen worden aangegrepen als een kans om nog extra aan het woord te zijn. Vervolgens kunt u reageren op een van de uitspraken.

Algemeen belang: “We willen allemaal dat het best mogelijke besluit wordt genomen. Dat betekent dat we zeker moeten weten dat dit voorstel het best mogelijke voorstel is. Vinden jullie het ook goed om alle voor- en nadelen te bespreken zodat we zeker weten dat dit de beste optie is?” Het is erg lastig om hier tegenin te gaan, omdat een goede discussie wordt gekoppeld aan het algemeen belang, iets waar niemand tegen is. Een goede manier om een discussie te forceren bij mensen die er niet voor open staan. Elke discussie is een test voor ideeën.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken