Overtuigend Debatteren

Hoe ga ik om met kritiek?

Een goede debater is een genuanceerde debater. U snapt ook wel dat er twee kanten aan het verhaal zit. Bijkomend voordeel: als uw gesprekspartner alleen zijn kant brengt lijkt hij of zij al snel onvolledig. Drie tips om uw discussiepartner bij voorbaat mee te nemen

Als ik het zo even afweeg…..

Benoem expliciet het argument van uw gesprekspartner in het debat. En zet daarna uw eigen argument er tegenover. U hoeft nu nog maar een vraag te beantwoorden: “Waarom is mijn argument in dit debat belangrijker?”. Dat wordt al een stuk lastiger voor de ander.

Natuurlijk snap ik de gevoelens….

U stapt een ruimte binnen en u merkt dat weerstand en kritiek in de lucht hangt. Negeren is verreweg het slechtste idee. Noem het gewoon. “Ik sprak met meerdere mensen die mij vertelden dat ze bereikbaarheid enorm belangrijk vinden. Dat snap ik heel goed.”

Iedereen weet dat…….

Een beroep op de meerderheid kan in sommige gevallen ook helpen als iemand ongenuanceerd blijft. “Volgens mij weten we allemaal dat er meerdere kanten aan deze discussie zitten. Hoe kunnen we die zo goed mogelijk bespreken?”

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken