Professioneel Gespreksleiden

Hoe ga ik om met mensen die hun standpunt doordrukken?

U kent het wel: u heeft enige tijd gediscussieerd met uw leidinggevende. Hij wil dat u een taak uitvoert die u eigenlijk niet wilt uitvoeren vanwege een gebrek aan tijd of motivatie. U geeft enkele argumenten waarom u de taak niet zou moeten doen, uw leidinggevende geeft enkele argumenten waarom u de taak wel zou moeten doen. Dat gaat enige tijd over en weer, tot uw leidinggevende de opmerking maakt: “Ik vind het fijn dat we hier even over gespard hebben, maar je hebt me niet overtuigd. Ik verwacht dat je de taak uitvoert en hem voor vrijdag hebt afgerond.” Wat nu?

Ten eerste is het belangrijk om u af te vragen of u dit gevecht wel aan wilt gaan. De hiërarchie is er voor een reden, wellicht is het beter om hier niet tegen in te gaan. Choose your battles.

Maar als u besluit om toch door te zetten, wat dan? Ga in ieder geval niet mee door ook te gaan doordrukken. De opmerking “Ik snap dat je het zo ziet, maar ik ga het écht niet doen” drijft zaken alleen maar op de spits en zal resulteren in een wedstrijd verplassen. Dat wedstrijdje zult u verliezen.

Probeer te werken naar een situatie waar u beiden verder zoekt naar een common ground. Schiet niet de weerstand in maar stel een ontwapenende vraag. “Ik vind het jammer dat je dat zo zegt en zoek liever nog even door naar een oplossing waar wij ons allebei in kunnen vinden. Vind je het goed om samen verder te zoeken naar zo’n oplossing?”

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken