Overtuigend Debatteren

Hoe ga ik om met persoonlijke aanvallen?

Een goed debat gaat over de inhoud. Maar als uw tegenstander het op de inhoud niet kan winnen, is de kans groot dat hij de discussie persoonlijk zal maken. Ga nooit mee in deze discussie door ook met modder te gaan gooien, want dan dwaalt het debat alleen maar verder af van de inhoud. Maar wat dan wel doen? Twee veel voorkomende persoonlijke aanvallen en de juiste reacties.

“U heeft hier zelf belang bij!”

Uw tegenstander valt u aan op uw beweegredenen. Het is verleidelijk om dit te ontkennen, of uit te leggen dat het wel meevalt. Maar voor u het weet zit u in een welles-nietes-spelletje over uw intenties: heeft u vooral het beste voor met uzelf of met de organisatie? Ga snel weg van dit onderwerp en terug naar de inhoud: “Dat klopt, maar uiteindelijk hebben we hier allemaal belang bij. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit grote voordeel…”

“Wat is uw expertise op dit gebied?”

Dit kan een gemene strikvraag zijn. Voor u het weet gaat het niet meer over uw voorstel maar is het een functioneringsgesprek geworden. Tijd om terug te keren naar de inhoud. “Even los van wat u van mij vindt, wat vindt u van de inhoud van het voorstel?”

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken