Ontspannen Presenteren

Hoe gebruik ik mijn handen ter ondersteuning van mijn verhaal?

Met uw handen kunt u veel interessante dingen doen. Het beste is natuurlijk als u ze gebruikt om uw inhoudelijk boodschap te ondersteunen. Als mensen zien wat ze horen klopt het plaatje en versmelten uw presentatie en uw boodschap tot één kloppend geheel. Drie toegankelijke manieren om uw betoog te ondersteunen:

  • Het tellen. Als u een opsomming geeft van drie voorbeelden of drie argumenten, kunt u heel mooi meetellen met uw vingers. Uw publiek weet bij welk punt u bent en u beeldt uit wat u vertelt.
  • Grote problemen en kleine nadelen. De termen ‘groot’ en ‘klein’ zijn prachtig uit te beelden door uw handen zo te houden alsof u de lengte van een grote of een kleine vis laat zien aan uw publiek. Door uw handen ver uit elkaar te houden als u een grote uitdaging benoemt ziet uw publiek dat het inderdaad erg groot is.
  • De enerzijds-anderzijds. Als u een voordeel en een nadeel van uw boodschap presenteert kunt u dat mooi in een enerzijds-anderzijds plaatsen. Het gebaar: eerst houdt u uw handen parallel aan elkaar, ongeveer 20 centimeter van elkaar verwijderd, aan uw linkerkant (de enerzijds), daarna aan uw rechterkant (de anderzijds).

Wilt u meer weten over de theorie achter verschillende handgebaren? Deze TED-Talk van Allan Pease zet een aantal interessante bevindingen op een rijtje:

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken