Tips voor gemeenten

Hoe integer is de raad?

Integriteit is de juiste dingen doen, ook als er niemand kijkt. Raadsleden en bestuurders weten bovendien dat hun gedrag 24/7 onder een vergrootglas ligt. Reden te meer om scherp te zijn op bewust integer handelen. Vijf tips van Debat.NL.

1. De ‘coding’ is belangrijke de code

Als een gedragscode er eenmaal is, krijgt hij de kracht van een papieren tijger. Veel interessanter is hoe raadsleden samen praktische dilemma’s oplossen. Organiseer daarom een dialoog in plaats een lezing.

2. Kies goede dilemma’s

Integriteit gaat verder dan je aan de regels houden. Het gaat erom in hoeverre raadsleden op dezelfde golflengte zitten in gedrag. Kies dilemma’s over omgangsvormen en transparante belangen i.p.v. quizvragen over kadoregels.

3. Veilige sfeer komt niet vanzelf

Spreken over integriteit blijft oppervlakkig als raadsleden zich niet veilig voelen. Veiligheid bevordert u met een informele setting, een slimme opbouw van de dilemma’s en het tevoren betrekken van sleutelfiguren.

4. Doe de ultieme test: de 3 G’s

Integriteit is vrijblijvend als het beperkt blijft tot ieder voor zich. De ultieme test voor een integere raad is elkaar durven aanspreken. Leer ze de 3 G’s van feedback toepassen: gedrag – gevoel – gevolg.

5. Betrek B&W erbij

Juist in het spanningsveld tussen raad en college liggen interessante dilemma’s over vertrouwen, openheid en verantwoordelijkheid. Met een dialoog leren ze zich beter in elkaar te verplaatsen.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken