Professioneel Gespreksleiden

Hoe introduceer ik zoveel mogelijk mensen tegelijk?

Een gespreksleider doet niets standaard. Tot 20 m/v kun je – mits het tempo hoog ligt en kris-kras werkt –  een voorstelrondje houden. De standaardvragen leveren naam, organisatie en functie op. Voeg daar minimaal 1 vraag aan toe. Niet 20x dezelfde vraag, want dat is na nr. 3 al niet meer leuk. Kies uit de brave, de verrassende en de brutale variant.

Braaf

Op een wat saaie vraag als “wat zijn uw verwachtingen” kun je variëren met “wanneer is deze workshop voor u geslaagd”, “wat wilt u morgen tegen uw collega over deze workshop kunnen zeggen’ of “wat moeten we absoluut voorkomen bij de behandeling van dit onderwerp.” Variatie is het toverwoord voor elke moderator.

Verrassend

In een wat stijf gezelschap wil je een informele sfeer bevorderen met minder voorspelbare vragen. Stel de bijeenkomst gaat over “gezonde voeding” dan ligt het voor de hand om te vragen “wat is het (on)gezondste dat u deze week hebt gegeten”, “wat at u vroeger wel en nu niet meer” en “welk ongezond voedsel mag per direct verboden worden” enzovoorts. Houd het als moderator persoonlijk.

Brutaal

Als het extra scherp moet zijn, schuw je als gespreksleider geen enkele vraag. “Wat zou jij als je hier de baas was…”, “wat is grootste vooroordeel dat klanten hebben over ons” of “als deze organisatie niet zou bestaan, waar zou je dan werken”. Als gespreksleider heb je maar één doel: de nieuwsgierigheid prikkelen.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken