Ontspannen Presenteren

Hoe krijg ik een zaal enthousiast

Sfeer is belangrijk bij uw presentaties. Zeker als u regelmatig voor grote groepen presenteert wilt u dat het enthousiasme bij de deelnemers voelbaar is. Maar hoe krijgt u mensen echt enthousiast?

Enthousiasme werkt aanstekelijk. Als uw publiek ziet dat u vanaf het eerste moment oprecht enthousiast bent over uw boodschap en de presentatie zullen zij dat ook worden. Daarom helpt het als u écht gelooft in de inhoud van uw boodschap.

Verder wilt u dat er vanaf het podium voelbare energie de zaal in wordt gezonden. Voor grote zalen geldt het aloude principe van actie-reactie: een energieke presentator zal meer los maken dan iemand die het podium oploopt, gaat zitten en een staccato verhaal vertelt. Uw entree is dus zeer belangrijk: de eerste 30 seconden van uw presentatie bepalen voor een groot deel hoe energiek men naar uw presentatie zal luisteren.

Een goed voorbeeld van een energieke entree komt van Steve Ballmer, voormalig CEO van Microsoft:

Wellicht is de stijl van Ballmer iets te energiek voor uw eigen presentatie, maar het is een goed voorbeeld van wat een krachtige opening kan doen met een zaal. U hoeft zeker niet over het podium te rennen en te schreeuwen, maar een krachtige tred en open houding doen ook al wonderen.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken