Professioneel Gespreksleiden

Hoe maak je van elk onderwerp een sterk verhaal?

Je wordt als gespreksleider gevraagd omdat je hopelijk niet in clichés als KPI’s en verbeterplannen spreekt. Als gespreksleider vraag je even door. Ook naar de persoon als directeur: “Wat doet u eigenlijk in uw vrije tijd?”. Rallycoureur was het antwoord. Tot voor kort op hoog niveau. We namen in de laatste bocht teveel risico en vlogen toen in de sloot. “Zullen we even met dat filmpje beginnen?”. De hele middag kan niet meer stuk. Twee praktijkvoorbeelden:

Auditors in de bush!

Auditors moeten hun werkwijze veranderen (probleem!) en zoeken nieuwe practices (oplossingen!) die tot nieuwe actiepunten moeten leiden (uitvoering!). Snurk…. Als locatie hebben we Burgers zoo gekozen. Auditors in de bush die zich een weg moeten banen door de jungle (kansen, bedreigingen, angst), van alles ontdekken (onverwachte ontmoetingen, nieuwe perspectieven) om uiteindelijk thuis te komen met nieuwe inzichten (actiepunten).

De ochtend begint in een stikdonkere zaal waar de gespreksleider met een zaklamp op zoek gaat naar lotgenoten.

De Rabobank Express

De Rabobank wilde versnelling in haar processen, de trein was al een tijdje onderweg. Titel: De Rabobank Express. Een programma dat begint met iedereen aan boord. Vier teams, vier coupes. De aankondiging van vertraging door wisselstoring (waar moeten we ook alweer heen?), een geknapte bovenleiding (management)  en zwartrijders (hoe zorgen we dat iedereen meedoet?) om uiteindelijk op het goede spoor te komen en met hogesnelheid verder te kunnen.

Je hebt geen wereldvreemde metaforen nodig om een frisse kijk en betrokkenheid te vergroten. De kunst is om als gespreksleider een verhaallijn te bedenken die goed aansluit bij wat er werkelijk speelt, zonder kinderachtig te worden.

Gasten op het podium

Waarom moet de expert altijd op het podium zitten. Zet als gespreksleider diegene gewoon in de zaal of op zijn minst op gelijke hoogte als hij spreekt. Minder barrière = meer interactie

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken