Bewust Beinvloeden

Hoe organiseer ik kritiek en tegenspraak?

Als er iets mis is gegaan bij de overheid of het bedrijfsleven wordt er weer een commissie in het leven geroepen om te onderzoeken waar het mis ging. Veelgehoorde conclusies: “er was geen veilige cultuur”, “tegenspraak werd niet geduld” en “men durfde de dogma’s niet in twijfel te trekken”. Een open discussiecultuur waar kritiek altijd wordt geuit is de beste manier om gemeenschappelijk falen te voorkomen. Hoe kunt u kritiek en tegenspraak aanmoedigen? Drie tips.

  • Zoek een vorm. Klagen bij de koffiemachine is veilig maar te gemakkelijk. Organiseer eens een debat met de afdeling. Voorstanders aan de ene kant van de zaal, tegenstanders aan de andere kant van de zaal, twijfelaars aan de zijkant. Probeer elkaar maar te overtuigen.
  • Maak het regelmatig. Een goede discussiecultuur ontstaat niet door één keer een kritiekmoment in te plannen, maar door het regelmatig te doen. Organiseer een vast maandelijks moment waarin uw personeel alles dat u doet mag bekritiseren. Zo sparen ze het niet op maar leren ze om kritiek te spuien. Meer feedback van onderaf = meer mogelijkheden om plannen te verbeteren.
  • Beloon kritiek. Roem iedere maand een collega die de kritische opmerking met de meest positieve gevolgen heeft gemaakt. Een fles wijn aan het einde van de maand is een goede motivatie om constructieve feedback te geven aan leidinggevenden.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken