Overtuigend Debatteren

Hoe reageert u op felle kritiek?

Het kabinet krijgt er flink van langs. Wat doet u als u op fikse oppositie stuit? Zwijgen? 5 manieren om niet te duiken. Blijf uit het defensief en laat maar komen die kritiek! Thuis en op het werk.

1. Irritatie vs interesse

De grootste fout bij forse kritiek is meteen in de contramine gaan (‘Moet jij zeggen!’) of bagatelliseren (‘Even rustig a.u.b.’). Toon geen irritatie. toon oprechte belangstelling: ‘Mmmm, interessant.’

2. Schrap ‘nee’ uit je woordenboek

Reageren op kritiek met ‘Nee, wij duperen niemand’ is vragen om een welles-nietes. Met een diplomatiek ‘Ja, ik begrijp wat u dwarszit’ ontwapen je bijna elke criticaster. Dat voorkomt heel wat bekvechten.

3. Ga een trapje hoger of lager staan

Letterlijk ingaan op kritiek werkt zelden. Het kost veel tijd en stemt nooit tevreden. Reageer ook niet op bijvoeglijke naamwoorden (zorgpremies te hoog, hoezo te hoog?). Leg liever uit wat u wil en waarom.

4. Reframe

In alle kritiek zit een wens verpakt. Mensen weten snel wat ze niet willen, maar wat ze wel willen vergt meer denkwerk. Wat negatief begint, eindigt positief als u vraagt ‘Wat wil je eigenlijk zelf?’

5. Liever kritiek vooraf dan achteraf

Kritiek verwerken als het besluit al is genomen grenst aan zelfkastijding. Peil uw criticasters liever voordat u beslist. Tevoren weerstanden opruimen werkt beter dan conclusies door de strot duwen. En u bespaart u zelf gezichtsverlies en mea culpa!

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken