Bewust Beinvloeden

Hoe spreek ik iemand tactvol aan?

Een collega heeft iets niet goed gedaan, en u wilt hem graag vertellen dat het niet goed was. Uiteraard gekoppeld aan tips om het beter te doen. Maar u wilt de gevoelens van de ander natuurlijk ook niet kwetsen. Drie tips om iemand te helpen zonder te kwetsen.

  • Kies het juiste moment. Het juiste moment is niet altijd het moment waarop de feedback u te binnen schiet. Doe het niet tijdens een meeting met een heleboel andere collega’s, omdat dit een bedreigende situatie kan zijn. Kies een veilig moment en ga voor 1-op-1 contact.
  • Begin niet met “Jij”. Wat de volgende woorden ook gaan zijn, starten met “jij” komt bijna altijd verwijtend of beschuldigend over. En dat zorgt ervoor dat de boodschap harder over komt dan hij bedoeld was.
  • Vraag eerst wat de ander er zelf van vindt. Zonder dat u dan zelf een hele waslijst aan foute zaken opnoemt kunt u al peilen hoe de ander er in zit. Als hij heel positief is zult u voorzichtiger te werk moeten gaan dan wanneer hij zelf al inzag dat het niet goed was en aangeeft dat hij open staat voor advies.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken