Overtuigend Debatteren

Hoe versterk ik mijn argumenten?

Wie goed wil leren debatteren heeft echte argumentversterkers nodig om zijn boodschap glashelder over te brengen. Drie argumentversterkers op een rijtje:

Onbetwistbare feiten

Feiten zijn feiten, daar kan niemand omheen. Dat dacht u. Strikt genomen kunt u met feiten vrijwel nooit aantonen dat iets waar is. Wel dat iets niet klopt. Want hoeveel witte zwanen moet u gezien hebben voordat u zeker weet dat er geen zwarte zwaan is? Als u feiten noemt, vermeld dan altijd de bron. Dat voorkomt een hoop voortijdige vraagtekens.

Harde cijfers

“Uit onderzoek moeten we nog laten blijken dat….” is een rake grap onder debaters. Cijfers kunt u overal vinden, maar uw tegenspelers ook. Cijfers zijn vooral interessant als u ze in verhouding zet. Toenmalig president Ahmedinejad in het verkiezingsdebat over uraniumverrijking tegen zijn rivaal: “Jullie moesten bedelen om drie centrifuges. Er draaien er nu zevenduizend.”

Sprekende voorbeelden

“Ik kan mij net zo goed voor heel Nederland uitkleden” zegt Mieke en ze voegt de daad bij het woord in de SP-commercial tegen bezuinigingen in de zorg. De oude vrouw krijgt toch iedere dag iemand anders op bezoek. Het effect van het oproepen werkt als het afspelen van een ijzersterke film. Dat staat gebrand op uw netvlies. Zien is geloven.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken