Ontspannen Presenteren

Inspireren? Doe het zelf!

Uit het hoofd spreken is knap, knapper is het als u mensen werkelijk inspireert. Wacht niet tot uw baas, de directeur of de premier zover is, doe het vooral zelf. Debat.NL helpt u aan de 5 technieken voor inspirerend spreken.

1. Uit het hoofd? Uit het hart!

Wordt geen spreekbuis van powerpoint. Heb de moed om persoonlijke voorbeelden en ingrijpende ervaringen te noemen. Spreek vooral in uw eigen woorden. Inspireren is geen taalkunstje.

2. Verwoord wat uw publiek bezig houdt

Als u krachtig verwoordt wat mensen echt dwarszit, wat hen bang of onzeker maakt en wat ze verlangen, gebeurt wat elke spreker wil. Uw publiek hoort zichzelf terug in de woorden die u spreekt. Er is geen beter bewijs voor empathie.

3. Vertel beeldend wat u wil en waarom

Zeg niet alleen wat u vindt dat er moet gebeuren, leg ook uit waarom. Een beeldende schets van de problemen die u wil aanpakken, grijpt iedereen aan. Het effect: er moet wat gebeuren.

4. Schets het wenkend perspectief

Formuleer een doel waar niemand tegen kan zijn en dat groter is dan wijzelf. Leeftijd is geen issue. Malala Yousafzai, de Pakistaanse die een schot van de Taliban door haar hoofd overleefde, 16 jaar: ‘One child, one teacher, one book, one pen can change the world’.

5. Leg uit wat iedereen kan bijdragen

Wie inspireert, wil actie. Daarom is een beroep op de medewerking van iedereen de beste climax van uw betoog. Now is the time…

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken