Tips voor gemeenten

Integriteit vraagt lef

Tony Blair tegen Wouter Bos: ‘Politiek heeft van mij geen beter mens gemaakt’. Integriteit en politiek gaan prima samen, maar vanzelf gaat het niet. Zeker nu de gemeenten over steeds meer geld gaan. Vijf tips van Debat.NL.

1. Integriteit: eng en breed

Als je integriteit definieert als ‘je aan de regels houden’ is dat letterlijk en figuurlijk eng. Regelknechten zijn soms allesbehalve integer. Integriteit in brede zin levert meer vertrouwen bij de burger op: je kunt je gedrag tegenover iedereen verantwoorden.

2. Word geen bankzitter

Ze komen steeds vaker voor, bankzitters: ‘Ik discussieer en stem niet mee, want anders…’ Politiek is juist opkomen in plaats van wegduiken voor belangen. Wees open over je betrokkenheid en doe volop mee in de raad.

3. Gebruik het 4 ogen principe

In je eentje bepalen wat integer is is onmogelijk. Normen en waarden kun je – zeker in het geval van twijfel – beter afstemmen met een collega. Vraag: ‘Wat vind jij dat ik zou moeten doen in dit geval? En waarom?’

4. Durf elkaar aan te spreken

De grootste integriteitsrisico’s ontstaan als ieder zijn gang gaat. Als je elkaar geregeld vraagt ‘Waarom doe je dat zo?’ vergroot u onderling het bewustzijn van integriteit zonder elkaar te veroordelen.

5. Als het toch fout gaat…

Doe niet als of het wel overwaait. Schreeuw ook geen moord en brand. Integriteitsschending = crisis. Dus: op tijd opschalen, onderzoeken en zorgvuldig oordelen. Kortom, het is met integriteit net als met politiek: je hebt er veel lef voor nodig.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken