Tips voor gemeenten

Inwerkprogramma tips

Als de oude raad aftelt, begint de aanloop naar de nieuwe raad. Hoe krijgt u een soepele en snelle overgang van oud naar nieuw? Vijf ideeën van Debat.NL.

1. Geen afscheid zonder testament

Wie vier jaar hard heeft gewerkt, weet wat in de raad werkt en wat beter kan. Gun de nieuwe raad een mooie start door een testament van best practices na te laten. Nu is het moment voor een mooie boedelbeschrijving, voordat de campagne losbarst.

2. Betere prestaties door simulaties

Nieuwe raadsleden raken beter vertrouwd met rollen en instrumenten van de raad als ze die live ervaren. Met typische ‘instinkers’ en verrassende wendingen komen raads- procedures echt tot leven en vergroot u het plezier in het politieke handwerk.

3. Vraaggericht

Niets leert zo slecht als verplichte stof. Hoe lost u dat op? Werk vraaggericht: inventariseer wat raadsleden zelf willen leren. Varieer: vervang powerpoint door een leuke quiz of interview. Doseer: niet alles in 3 avonden.

4. Schakel ex-raadsleden met lef in

Voordat u het weet piepen de jongen zoals de ouden. Onder ex-raadsleden zit een schat aan ervaring. Zoek de krenten uit die pap: welke raadslid heeft een sterk en inspirerend verhaal?

5. Grijp de kans voor hecht fundament

Het imago van de raad – een glazen huis – is de verantwoordelijkheid van alle raadsleden. Organiseer bij de start een dialoog: waar willen wij voor staan, waaraan willen we elkaar houden? Zo krijgt u de verbinding die nodig is in spannende tijden.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken