Tips voor gemeenten

De kunst van het vragen stellen

Vragen zijn een effectieve manier om uw invloed als raadslid uit te oefenen. Tenminste, als u de goede vragen stelt! In de video leggen we u uit hoe het werkt. Extra tips van Debat.NL krijgt u hieronder.

1. Technische vragen: timing!

Hoe meer feiten u weet, hoe beter u uw standpunt wordt. Ga dus niet pas in de commissie of raad vragen naar de feiten. Of heeft u twee betogen bij de hand: voor als de wethouder wel antwoordt en als hij niet antwoordt? Wees op tijd: Stel technische vragen altijd schriftelijk van te voren.

2. De tactiek van technische vragen

Technische vragen gaan te vaak over ‘fouten’ in het stuk van de wethouder. Dat levert alleen correcties op. Vraag liever: ‘Met welke partijen heeft de wethouder gesproken? Hoe gaat hij om met eventuele risico’s?  Welke alternatieve oplossingen heeft hij overwogen?

3. Politieke vragen = profileren

Een vraag is politiek als daarin duidelijk de opvatting van uw fractie doorklink. Motiveer uw vraag: ‘Blijft de wethouder met dit plan binnen zijn begroting? Want onze partij wil niet dat de gemeentelijke belastingen stijgen’.

4. Mediagenieke vragen

Journalisten maken graag gebruik van scherpe vragen van de raad. Stel vragen die op de lippen van de inwoners branden. Maak de tegenstellng voelbaar: ‘De wethouder investeert in stenen. Wanneer gaat hij investeren in mensen? Of bouwt hij voor de leegstand?’

5. Vragen op uw fractiesite

Houd de scherpste vragen plus de samengevatte antwoorden bij op uw fractiesite. Waarom? Zo laat u bezoekers merken dat u actief kwesties aankaart. En u legt munitie voor verkiezingstijd aan.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken