Tips voor gemeenten

Laat je sturen door de voorzitter

Een voorzitter is er niet alleen voor de orde en de tijd. Accepteer dat de voorzitter ook op kwaliteit stuurt met 5 Tips van Debat.NL.

1. Weg met de beurtgever
Wat hebt u aan een voorzitter die alleen beurtgever (‘ik geef het woord aan…’) is? Dat geeft wel vrijheid, maar weinig richting. Accepteer dat de voorzitter iedereen bij de les houdt: ‘Wat is uw reactie op het voorstel, mevrouw Jansen?’

2. Vragen verdienen antwoorden
In de raad houd je elkaar scherp. Accepteer dat de voorzitter af en toe checkt of de belangrijkste vragen zijn beantwoord. Zo wordt niemand met een kluitje in het riet gestuurd.

3. Geen schoten naast het doel
Elke fractie probeert te scoren maar elk agendapunt heeft slechts één doel. Accepteer dat de voorzitter schoten naast het doel afkeurt en zo voorkomt dat de discussie niets oplevert.

4. Samenvatten vergroot het begrip
Wat gezegd wordt gaat al snel het ene oor in en het andere uit. Accepteer dat de voorzitter door uw kernbijdrage samen te vatten de kwaliteit van de discussie verbetert. Zo stijgt het onderling begrip.

5. Vernieuw uw vergadermanieren
Vergadergewoontes raken snel sleets. Accepteer dat de voorzitter op gezette tijden peilt of het goed is om wat soepeler of strenger te worden op vergaderdiscipline.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken