Populairste Tips van Debat.NL

Hoe kom je als leider in dialoog?

Leiderschap zit niet in een persoon, maar in de groep. Elke leider is daarom vooral gespreksleider. 5 tips voor wie als leider permanent in dialoog het beste uit zijn mensen wil halen.

1. Beantwoord vragen zelden zelf

Wie gezag moet ontlenen aan het overtuigend beantwoorden van vragen van medewerkers heeft het niet helemaal begrepen. De leider als gespreksleider wil dat mensen zelf beter leren denken. Kaats vragen terug, speel vragen door. Samen vind je een beter antwoord dan alleen.

2. ‘Moeten’ mag uit uw vocabulaire

Wie weerstand beantwoordt met ‘we moeten echt klantgerichter werken’ mist de kans tot inspiratie. ‘Moeten’ is foie-gras management, lees: door de strot duwen. Weerstand overrule je niet, weerstand buig je om: wat zou je willen? Als je spreekt over wat je wil, word je een stuk creatiever.

3. Zeg nooit mijn deur staat altijd open

Je bent een betere leider als je deuren van anderen opent in plaats van alleen je eigen deur. Alleen zo kom je erachter wat je mensen denken. Leiders die luisteren voordat ze praten zitten meestal op de juiste golflengte.

4. Beperk jezelf tot open vragen

‘Vinden jullie ook niet dat de samenwerking beter kan?’ Dat klinkt tamelijk wanhopig voor een leider. En iedereen weet meteen wat hij moet antwoorden. Wil je een gemeend ‘ja’ en geen slaafs ‘ja’, stel dan een open vraag: ‘Wat vind je van de huidige samenwerking?’ en vraag goed door.

5. Zoek variatie in de vorm

Wat gebeurt er als je als leider alle gesprekken in de vorm van een vergadering giet? Voorspelbaar gedrag en weinig vernieuwing. Debatteer eens met elkaar over een stelling, dialogeer over echte dilemma’s en rouleer het voorzitterschap. De vorm bepaalt de inhoud.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken