Gemeenten

Maak moties met impact

Met moties krijgt u zaken in beweging. En speelt u zichzelf postief in de kijker. Dat is althans de bedoeling. Mijd de 5 valkuilen bij het indienen van een motie en vergroot uw invloed op het debat.

1. Motie namens meer dan een
Een motie namens 1 partij is een motie voor de buhne. Misschien denkt u te scoren voor uw achterban, maar die hebben liever echte politieke invloed dan alleen rumoer. Zorg voor medestanders voordat u de motie indient.

2. Motie nooit last-minute
Een briljant ingeving op het laatste moment? Ter plekke gefabriceerde moties stranden vaak. Waarom? Ze wekken argwaan: klopt de onderbouwing, overzien we alle consequenties? Politek is al riskant genoeg. Leg moties altijd even in de week.

3. Concreter = beter
Met moties die oproepen tot meer aandacht  hebt u soms snel een meerderheid. Maar wat haalt u er eigenlijk mee binnen? Door duidelijjke eisen te stellen in termen van tijd, geld of andere middelen krijgt u aanwijsbare invloed. Dat doet het goed in verkiezingstijd.

4.Minder emotie, meer motie
‘Constaterende dat dit college er een potje van maakt… ‘ Dat is geen motie, maar emotie. Als u veroordeelt in uw motie, vrees dan het oordeel over uw motie. Geef andere fracties de kans om zelf ook argumenten voor de motie te bedenken.

5. Media voor uw motie
Moties maken meer indruk als er publiciteit bij komt. Die kans wordt groter als u uw motie tevoren doorspeelt aan de journalist of via sociale media. Geef niet de complete tekst, maar een hint naar at komen gaat.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken