Overtuigend Debatteren

Waar moet ik tijdens een debat naar luisteren?

In een debat gebeuren vaak veel dingen tegelijk. Iemand is aan het woord, er komen reacties, de discussie verplaatst zich van het ene naar het andere onderwerp. En tussen al het luisteren door moet u ook nog nadenken over de opmerkingen van anderen en bedenken wat u zelf eigenlijk wilt zeggen. Voor u het weet heeft u last van information overload en weet u niet meer waar u op moet reageren. Drie manieren van luisteren die u kunt toepassen:

  • Luisteren op basis van overeenstemming: Waar zijn wij het over eens?
  • Luisteren op basis van discrepantie: Waar zijn wij het over oneens?
  • Luisteren op basis van relevantie: Waar zouden we over moeten spreken?

Als u vooral let op zaken waar u overeenstemming over heeft, is er een grote kans dat u het sneller eens zult worden met de ander. Het gevaar is dat u uw eigen standpunt uit het oog kunt verliezen.

Als u vooral let op zaken waar u het oneens bent met de ander, krijgt u vast een fel debat maar komt u niet nader tot elkaar. Dit kan een goed debat zelfs in de weg staan.

Maar als u luistert op basis van relevantie kunt u uzelf steeds de vraag stellen: waar zou dit debat over moeten gaan? Als u voor uzelf een duidelijk antwoord hebt op die vraag en dat kunt bespreken met de anderen wordt het veel gemakkelijker om overtuigend op te treden in debatten.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken